sernik gotowany.jpeg
sernik gotowany.jpeg Rozmiar 4 KB |
* śmietana kwaśna 18% 3 opakowania
* mleko 3,2% 3 litry
* margaryna (kasia lub palma) 2 kostki
* kakao 3 łyżki
* cukier puder 2 szklanki
* cukier waniliowy 3 opakowania
* jajka 8 szt
Sposób przyrządzenia
Biszkopt z 5 jaj.
Mleko zagotować. Jaja rozbić widelcem ze śmietaną i wlać do gotującego mleka. Gotować na małym ogniu aż zrobi się serwatka (twaróg). Odcedzić, rozdrobnić widelcem, ostudzić. Margarynę rozcierać pałką na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, potem stopniowo dodawać twarożek. Gotową masę podzielić na pół i do jednej części dodać kakao. Masę położyć warstwowo na biszkopt wstawić do lodówki na około 2 godz.