SAŁATKA Z CUKINI.jpeg
SAŁATKA Z CUKINI.jpeg Rozmiar 31 KB |
2 kg. cukini obranej
1 kg. cebuli
0,5 kg. marchwi
3 szkl. wody
1 szkl. octu
0,5 szkl. cukru kryształu
0,5 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
Cukinię obrać, wydłubać ziarenka, pokroić na paski następnie zszatkować na szatkownicy tak jak ogórki. Cebulę pokroić na małe cienkie paseczki, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Zalewę zagotować i wrzącą zalać wymieszaną sałatkę, wymieszać jeszcze raz i odstawić na ok. 1,5 godz. Następnie nakładać do słoików dodając po dwa ziela angielskie i po jednemu liściowi laurowemu. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 5 minut. Za pasteryzowane słoiki układać do góry dnem aż do całkowitego wystygnięcia.