SAŁATKA WĘGIERSKA.jpeg
SAŁATKA WĘGIERSKA.jpeg Rozmiar 38 KB |
1 kg. cebuli
1 kg. pomidorów czerwonych
1 kg. ogórków
1 kg. kapusty
0,5 kg. pietruszki
0,5 kg. marchwi
1 kalafior
0,5 szkl. oleju
1 szkl. octu
2 szkl. wody
3 łyżki cukru
2 łyżki soli
10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka pieprzu (może być nie cała)
liść laurowy (kilka)
Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tartce o grubych oczkach, składniki zalewy połączyć i wszystko gotować około 10 min. Kapusę i ogórki zszatkować na szatkownicy , cebulę pokroić w cienkie małe paseczki, kalafiora rozdrobnić na małe kawałki, pomidora pokroić w grubą kostkę. Wszystkie warzywa dodać do gotujących się już wcześniej warzyw. Doprowadzić do wrzenia (na małym ogniu) co jakiś czas mieszając. Pogotować kilka min. i gotujące się nakładać w słoiki, szczelnie zakręcić następnie odstawiać do góry dnem.