Rogale marcińskie.jpeg
Rogale marcińskie.jpeg Rozmiar 49 KB |
1 kg mąki
3 jajka
2 kostki margaryny-0,5kg.
10 dag drożdży
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
marmolada,masa orzechowa
Margarynę utrzec razem z cukrem,jajkami i drożdżami a następnie dodac śmietanę oraz stopniowo dosypywac mąkę.Wyrobioną masę włożyc w chłodne miejsce na około 45 min.Ciasto podzielic i porcje rozwałkowac na okrągło,wykrawac trójkąty nakładac marmoladę lub masę orzechową i zwinąc,posmarowac roztrzepanym białkiem.Piec w piekarniku w 180C przez około 15 min.Z porcji wychodzi około 64 rogale.
Masa orzechowa
25 dag zmielonych orzechów włoskich
10 dag cukru
2 cukry waniliowe-16 g
3/4 szklanki słodkiej śmietany
15 dag rodzynek
2 łyżki tartej bułki
Do rondla wsypac orzechy ,rodzynki ,cukier i cukier waniliowy dodac śmietanę.To wszystko zagotowac cały czas mieszając.Po zestawieniu z ognia,gdy masa wystygnie wsypac bułkę i wymieszac.
Wielkopolska słynie z rogali a typowym nadzieniem jest biały mak ewentualnie niebieski ale dużo ludzi jest uczulonych na produkty oleiste,takie jak mak czy orzechy więc pozostaje marmolada.