Pianki.jpeg
Pianki.jpeg Rozmiar 55 KB |
3/4 szkl. wody
2 szkl. cukru
1 łyżeczka olejku waniliowego
2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szkl. wody
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli
W garnku mieszamy wodę z cukrem i gotujemy na małym ogniu. Gdy syrop zgęstnieje, zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy delikatnie żelatynę. Wszystko przelewamy do szklanego naczynia. Studzimy i ubijamy na gęstą białą masę. Dodajemy olejek waniliowy, szczyptę soli i mieszamy. Kwadratową formę do ciasta (22#22) posypujemy mąką kukurydzianą wymieszaną z łyżką cukru pudru. Wylewamy masę do formy i czekamy aż zastygnie. Kroimy mokrym nożem na kwadraty. Pianki posypujemy resztą cukru pudru i dekorujemy np. listkami czekoladowymi.