e80fbcfde2.jpeg
e80fbcfde2.jpeg Rozmiar 47 KB |
Ciasto:
3 szkl. mąki
1 szkl. cukru
20dag. margaryny ( nie topić )
5 żółtek
ok. 5 łyżek kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Krem:
2 budynie biełe (nie kokosowe )
2 szkl. mleka
5 białek
1 szkl. cukru
ok. 5 dużych jabłek ( najlepiej mało soczystych )
Ugotować budyń słodki. Zarobić ciasto 1/3 odłożyć do zamrażarki, resztę rozwałkować i wyłożyć na dużą blachę na ciasto wyłożyć połowę obranych i pokrojonych w cząstki jabłek, z białek ubić sztywną pianę, następnie połączyć z letnim budyniem najlepiej za pomocą miksera. Tak przygotowaną masę wyłożyć połowę na jabłka, potem znowu jabłka i masa. Na masę budyniową zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Piec ok.50 minut w temp.200 C.
SMACZNEGO ;0)