cycki murzynki.jpeg
cycki murzynki.jpeg Rozmiar 4 KB |
* wino białe półsłodkie 125 ml
* rodzynki 1 garstka
* biszkopty 120 g
* dżem mandarynkowy lub pomarańczowy 300 g
* polewa czekoladowa 1 szt
* mąka pszenna 3 łyżki
* cukier 6 łyżek
* budyń waniliowy z cukrem 1 szt
* żółtka 6 szt
* margaryna 250 g
* mleko 370 ml
* białka 6 szt
* wiórki kokosowe 100 g
* mak 3/4 szklanki
* cukier 210 g
* proszek do pieczenia 1 łyżeczka
* jajka 4 szt
* cukier 100 g
* mąka pszenna 150 g
Sposób przyrządzenia
Biszkopt:
150 g mąki pszennej; 100 g cukru; 4 jajka; 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać.
Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do ubitej masy i wymieszać.
Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x40 cm. Piec w temp. 150 st. przez 30 min.
Ciasto makowo – kokosowe:
210 g cukru; 3/4 szklanki maku; 100 g wiórków kokosowych; 6 białek
Białka ubić z cukrem. Wsypać wiórki, mak i wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x40 cm. Piec w temp. 170 st. przez 40 min.
Masa budyniowa:
370 ml mleka; 250 g margaryny; 6 żółtek; 1 opak. budyniu waniliowego z cukrem;
6 łyżek cukru; 3 łyżki mąki pszennej
120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką.
Pozostałe mleko zagotować, wlać mleko z żółtkami i mieszając, zagotować.
Margarynę utrzeć z ostudzonym budyniem.
Ponadto:
-polewa czekoladowa (2 łyżki masła stopić i zagotować z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami kakao i 5 łyżkami słodkiej śmietany)
-dżem mandarynkowy lub pomarańczowy (300 g)
-120 g biszkoptów
-125 ml białego, półsłodkiego wina
-rodzynki (garstka) do dekoracji
Wykonanie ciasta:
Ostudzony biszkopt posmarować dżemem. Na wierzch położyć ciasto makowo – kokosowe.
Ciasto posmarować masą, wyrównać.
Na wierzchu ułożyć biszkopty namoczone w winie.
Udekorować rodzynkami i polać polewą.
Smacznego :)