3917dc4001.jpeg
3917dc4001.jpeg Rozmiar 51 KB |
0.5 kg mąki
15 dag margaryny
2 jajka
2-3 łyżki miodu sztucznego
20 dag cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej-płaskie
paczkę korzeni do piernika-20 g
Z podanych składników zagnieśc ciasto i podzielic na 3 części,każdą upiec osobna w 180C-15 min(jeżeli chcemy więcej warstw dodajemy1/3 składników na każdą warstwe i to samo robimy z kremem)Placki można przełożyc kremem karpatkowym ,grysikowym lub innym
Krem grysikowy
1 litr mleka
12 łyżek kaszki mannej błyskawicznej
20 dag cukru
cukier waniliowy
Kaszkę wsypac do mleka,dodac 2-3 łyżki oleju,cukry i po 10 min ugotowac ciągle mieszając.Po wystygnięciu ukręcic z kostką margaryny(25 dag)na puszystą masę i przełożyc placki.Wierzch popudrowac lub polukrowac.Można między kremy posmarowac dowolnym dżemem.Ja do ugotowanej gorącej kaszki wsypuje galaretę.
Placek wstawic do lodówki i przykryc folią szybciej zmięknie.