21ae613ac9.jpeg
21ae613ac9.jpeg Rozmiar 40 KB |
Placki:
4 jajka
1 szkl. cukru
1 margaryna
4 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem . Margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać do tego ubite jaja z cukrem i zagnieść. Ciasto podzielić na 6-8 części, rozwałkować, wyłożyć na blachę i piec każdą osobno na jasnozłoty kolor. Placki będą dość cienkie i przy zdejmowaniu z blachy należy uważać by się nie połamały.
Masa:
1 margaryna
1,5 szkl. cukru
1 łyżka kakao
1 litr mleka
7 łyżek mąki
1 cukier waniliowy
Margarynę rozpuścić w garnku, dodać mąkę, cukier, kakao i razem gotować. Następnie dodać mleko i gotować aż masa zgęstnieje. Gorącą masą przełożyć placki. W trakcie przygotowywania masę należy ciągle mieszać ponieważ łatwo może się przypalić. Ciasto polać polewą czekoladową.